реч на кума
Цена за DJ за това събитие?

Нито една сватба не може да мине без реч на кума – когато диджеят го покани, за да произнесе своето важно слово, той трябва да е максимално спокоен и уверен в себе си, за да мине всичко както трябва и споменът за ролята му в щастливото събитие никога да не избледнее. И за да не се чуди и мае какво да говори пред влюбените младоженци и всички техни приятели и роднини, събрали се да ги почетат, сега ще изложим набързо няколко много полезни трикове и съвети, благодарение на които да създадете най-вълнуващата и запомняща се реч на кумът.

Какво ви е необходимо:

  • Да се чувствате вътрешно уравновесени
  • Да проявите креативност
  • Да сте се подготвили предварително
  • Да сте сигурни, че всичко ще мине добре

Без притеснения

Дори и ако досега не ви се е налагало да произнасяте сватбена реч, това не бива да ви плаши. Щом ви е оказана високата чест да бъдете кум на сватбата, това само по себе си показва, че вие сте човек, който младото семейство цени и обича. А това е най-важното, защото вече предварително сте спечелили симпатиите на събралите се в чест на младоженецът и булката приятели и роднини. Дори и да не сте оратор по професия или душа, няма как да се провалите, ако сте искрен и добронамерен.

Идеи за създаване на добра сватбена реч

Най-лошото, което може да ви се случи, е да решите да „откраднете“ чуждо слово и да го представите като свое. Но не защото това е голямо престъпление, а защото вероятно веднага ще проличи и ще бъде обида за младоженците. И най-лошо скалъпената, но искрена реч на кума е по-добра, отколкото прекрасни, но фалшиви слова. За да не изпаднете в неловка ситуация, ето някои идеи кои теми да засегнете във вашето слово:

  • Запознанството ви с младоженеца – най-добре в шеговита форма
  • Запознанството ви с булката – задължително с уважение
  • Като какви личности ги определяте – избройте качествата им, които са ви впечатлили, а ако можете да ги подкрепите с примери, още по-добре
  • Как според вас младоженецът се е променил в положителна насока след запознанството с булката – без истории за стари гаджета и други подобни неща, които може да засегнат младоженката
  • Как мислите, че ще се развие в бъдеще техният брак – ако самият вие сте женен, може да споменете вашия положителен опит
  • Ако имате интересни преживявания с двойката, може накратко да ги разкажете 
  • Може да включите реплика от вашият дисководещ за сватба като шега

Важни неща, които не бива да пренебрегвате

На първо място, всичко, което казвате, трябва да бъде съобразено с възрастта, социалното положение и нагласите на аудиторията. Ако дори само ви мине през ум, че нещо от казаното може да засегне някого, просто се откажете от тази част. Трябва да сте дипломатични, добронамерени и позитивни. Никакви излагащи факти, дори и ако са в кръга на шегата! Също така, не говорете твърде дълго, защото рискувате да отегчите всички. Най-добре е да заложите на по-кратка, но изпълнена с емоции реч, отколкото да говорите час и така и да не грабнете вниманието на хората. Помнете – споменът за точните думи, които сте произнесли, най-вероятно ще бъде заличен с течение на времето, но емоциите, които сте успели да предизвикате ще оставят ярка следа в съзнанието на всеки! Затова се фокусирайте върху това и няма как да сбъркате.

Направете добро впечатление

Не пийте твърде много преди да сте произнесли речта си. Трябва да сте в отлична форма за специалните пожелания на кума. Усмихвайте се и говорете на хората така, сякаш те всички са ваши добри приятели. Ако случайно забравите част от речта си, просто преминете нататък или пък я завършете подобаващо. Например с нещо подобно: „А сега, нека вдигнем тост за младото семейство и им пожелаем много щастие и късмет! Ще чакаме отново да ни поканят, за да отпразнуваме златната им сватба!“

2 thoughts on “Сватбена реч на кума

  • Кумчо

    Из сватбена реч на кума към гостите, на циганска сватба: – Всички сте добре дошли, пък който оцелее…

    Reply
  • Кумчо

    Ди джеят дава думата на кума, за да произнесе реч пред гостите в ресторанта. Той видимо пиян хваща микрофона и след обясненията, колко се радва за младоженците и пожеланията за идеален семеен живот казва:
    – Искам като кум да ми бъде направен един подарък.
    Кратко мълчание и продължава:
    – Искам булката да дойде и да ми направи свupк@!
    Младоженецът побеснял и от другия край на ресторанта, където е булчинската маса, се засилва към кума с явни намерения за побой, а той се провиква на микрофона:
    – Казах булката, НЕ младоженеца!

    Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button