Цена за DJ за това събитие?

Това е началото на нашата поредица “Избор на ресторант за сватба – Пътеводител на младоженеците“, за която най-откровенно  мога да заявя, че ако не Ви помогне, то поне няма да Ви навреди. Това са мои лични наблюдения от практиката ми, разговорите с младоженци по повод организацията на тяхното мероприятие и набелязани чести грешни и успешни практики. Едва ли ще мога да обхвана всеки един аспект от организацията на едно сватбено мероприятие, така че приемете съветите ми по-скоро като Ваш познат канен на много сватби или с две думи казано – как да направим избор на ресторант най-вече.

Избор на Ресторант за Сватба
там обикновено младоженците гледат само цената на куверта, а не какво включва

Цената на един куверт при избор на ресторант зависи от  следните неща:

1. Храна и напитки като грамаж (гледайте пържолата дали е 200 или 400 грама и дали е свински котлет или телешко бон филе, че свинско се намира за по 6-7 лева килото, а телешкото бон филе е 36-37 лв.

2. Куверта обикновено важи за 5 часова сватба, след това се плаща “over time”. Хубаво е да се осведомите каква е цената на час.

3. Внасянето на допълнителна храна и напитки, не навсякъде е безплатно, ами има така наречената такса тирбушон – осведомете се колко е тя.

4. Някои ресторанти имат собствен паркинг, но той се заплаща допълнително – осведомете се колко.

5.Има ресторанти , където се начислява допълнителна ставка за обслужване. Изяснете също , колко сервитьори ще обслужват вашето тържество. Помнете, че има два типа сервиране по сватби.

– вариант 1 – всичко заредено на масата салати ордьоври и бутилки (гостите се оправят сами и за охлаждане на напитките се разчита на лед)

– вариант 2 – когато вашият гост седне на масата идва сервитьор и му сервира напитка и салатата. Има ресторанти, където си правят труда, дори да ти сипят ракията в чаша, която току що се изважда от фризера.

6. Климатизацията в повечето ресторанти е изчислена при 50 % запълване на ресторанта да се справи и при лятна сватба. На пълен капацитет ( при това не забравяйте, че вашите гости пият и скачат по дансинга) става страшно.

7. Младоженците питат обикновено , колко човека побира ресторанта, ама никога не се сещат да питат при толкова гости колко квадратни метра остават за танци. Правили сме сватби, където на 120 човека за дансинг им е оставено място 2 на 2 метра.

Избор на място за граждански ритуал

    • Гражданският брак в Република България е безплатен. Плаща се използването на мястото за ритуала и съответната държавна служителка, за това и повечето младоженци подписват, а ритуала се прави в ресторанта или на полянката пред ресторанта 🙂
    • Имайте предвид , че цената на държавната служителка да ви дойде на крака в ресторанта е към 360 лева, а сватбените агенти за същото взимат примерно 150 лв. Ритуала може да викнете и ваш приятел да го направи, тогава минавате най-тънко.

Църква

    • Цената за църковен брак в България е доста различна. Има църкви, които искат 350 лева, а има и църкви , където е безплатно и вие оставяте някакво дарение по ваша преценка.
    • Има вариант и служител на църквата да дойде на полянката пред ресторанта.
    • Не забравяйте да питате колко е дълъг църковния ритуал. Църквите повечето нямат климатизация и на една лятна сватба, булката припадна от жегата по време на ритуала.

Избор на Фото, Видео и Дисководещ.

    • Ползвайте препоръки. Една камара ваши приятели са се женили, питайте доволни ли са от съответния човек.
    • Цената , която плащате е за опредено време. Уточнете, колко се плаща след това.
    • Изяснете с колко и каква техника ще се извърши услугата.
    • Много често транспорт или нещо друго (примерно заплащане на поздравите при дисководещия) не е включено в цената. Изяснете всичко, което се плаща допълнително.
    • Практиката показва, че една камара пъти се уговаряте с един човек, а на сватбата се появява друг. Винаги уговаряйте детайлите с човека, който ще бъде на тържеството. Така няма да има разминавания и изненади.

*Цените и параметрите са актуални към датата на публикуване на статията

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button