сватбени риатуали
Цена за DJ за това събитие?

Кои са най-често практикуваните сватбени ритуали по време на една сватба? Какви са традициите и поверията? С какво може да забавлявате гостите и как да дарите родители и роднини с незабравим спомен? Какво може да очаквате от кумовете? На някои от тези въпроси DJ Дани отговоря с тези примерни сватбени ритуали.

Посрещане

Състои се от три части и започва, след като предварително всички гости са се настанили.

Захранване

Младоженци и кумове влизат тъжествено в ресторанта. Те стъпват на предварително опънато бяло платно с цветя, в края на което има поставено менче. Посрещат ги свекървата и тъщата с погача, сол и мед. По традиция, свекървата захранва младото семейство със сол и мед, а кумовете се захранват само с мед. По желание на младоженците, може да се „запушат“ устите на двете майки със солен залък от погачата.

Шампанско

С чаша шампанско в ръка, поднесена от ресторанта,  младото семейство и кумовете си казват наздраве. Традицията повелява, след като кумът обяви виното за горчиво, младото семейство да се целуне.

Менче

Ритането на менчето се изпълнява от булката. В него се слагат малко вода, бяло и червено цветче и, по желание, здравец и парички (стотинки). Традицията повелява, че което от цветчетата отиде по-напред, такова ще бъде първото дете (бяло – момче; червено – момиче).
На края на ритуала, младоженци и кумове заемат местата си на официалната маса и следва музикална пауза, в която да им бъдат поднесени храна и напитки.
След това следва речта на кума, после баладата на младоженците, другите поздрави и се продължава с танци.

Погача

Булката и младоженеца застават с гръб един до друг, протягат ръце нагоре, кумът им подава погачата и те я разчупват. Традицията повелява, че който отчупи по-голямото парче, той ще командва вкъщи. Също така, част от българските традиции, е кумът да преброи колко трохички са паднали от погачата и да определи колко деца ще имат младите за в бъдеще.

След разчупването на погачата, се обявява официално момента на  поздравяване на гостите от младоженците.

След поздравите, дансингът се открива от кума с кумовото хоро.

Букет и Жартиер

При букета се събират всички моми и се хвърля букета. При жартиера се събират всички ергени, жартиера се сваляот младоженеца със зъби от крака на булката и се хвърля на ергените. След това се пуска балада за двамата хванали букета и жартиера.

Торта

Под звуците на песента на „Море от любов“ – „I love you, baby” се изважда тортата, младоженците си отрязват едно парче и го преместват в чинийка. Кумът държи чинийка с торта, младото семейство яде без ръце от тортата, докато кумът не обяви, че му е загорчало на гърлото. Тогава следва целувка от страна на младото семейство. Като допълнение към ритуала, се раздават и допълнителни парчета торта на бъдещите млади семейства т.е. двойки, които ходят от доста време, но не са решили още да се женят.

Даруване на кумовете

Двама от гостите играят ръченица срещу кумовете с погача, вино, петел, прасенце, торта или друго. Кумовете трябва или да ги надиграят , или да плащат.

 

Разбира се, Вие може да уговорите различни или допълнителни сватбени ритуали с избраният от Вас дисководещ за сватба и всичко това той да организира в диджей пакет на много достъпна цена, като това се превърне в приятна изненада за Вашите приятели или кумове, както и те да организират подобен сюрприз за самите Вас, ако първи прочетат тази статия 😉

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button